Eristäminen

Pakettiautokin pitää eristää, ihan kuten talotkin. Tämäkään ei ole ihan helppoa, voin kertoa sen. Tai oikeastaan lähinnä se, miten ja millä eristää. Vaihtoehtoja löytyy enemmän kuin voisi arvatakaan. Jälleen sukelsin youtuben luvattuun maailmaan ja olenkin kahlannut erinäisen määrän videoita aiheesta eristäminen ja materiaalien valinta. Tässä kohtaan jakautuu kaksi leiriä: uretaanipohjaisten eristeiden ja ”villatyyppisten” (tarkoitan lasivillaa tai vastaavaa kuitua) eristeiden käyttäjät. Villatyyppisiä suosivat enemmän ”ekoihmiset”, joille tuotteiden hiilijalanjälki ja valmistuksessa käytetyt raaka-aineet tai valmistustavat vaikuttavat valintaan enemmän. En tarkoita tätä mitenkään negatiivisesti, koitan itsekin vaikuttaa omalta osaltani näihin asioihin.

Uretaanipohjaisille on taas oma käyttäjäkuntansa. Itse päädyin valitsemaan tämän kategorian. Perusteena valinnalleni oli se, että uretaanipohjaiset eivät ime itseensä kosteutta eivätkä siksi siis homehdu yhtä herkästi kuin villatyyppiset eristeet, joiden väliin jää runsaasti ilmaa ja helposti myös pellin ja eristeen väliin. Tällöin vesi helposti kondensoituu pellin pintaan ja huokoiset materiaalit imevät sen itseensä. Erittäin haastavaa koittaa tehdä autosta kosteusvapaa oleskelutila, jossa voi säilyttää erilaisia asioita, kuten tekstiilejä, retkeilyvarusteita ja muuta tavaraa ilman, että ne homehtuvat. Pitää siis hoitaa myös ilmanvaihto asianmukaisesti. Täällä Suomessa lämpötilan vaihteluista johtuvissa oloissa myös lämmitys on hoidettava, ettei palele.

Eristeeksi valitsin Kingspan Sauna-satu levyt, 30 mm x 600 mm x 1200 mm. Levyt maksoivat K-Raudassa 10,80 €/kpl, mutta ystävällinen myyjä antoi vähän alennusta ja ostin 17 kpl levyjä. Kiinnitysmassaksi valitsin Tytanin 60 sekunnissa kuivuvan liimaavan PU-vaahdon 16,90 €/pullo ja siihen piti tietysti ostaa uretaanipistooli 23,20 €. Uretaanipistoolin puhdistukseen tulee olla myös Cleaner-aine, jonka senkin ostin mukaan.

Sauna-satu levy on kevyttä ja helposti käsiteltävää. Aloitin eristyshomman mittaamalla jokaisen välin seinästä, mietin mihin asti missäkin levyä laitan ja mihin tulee jotain muuta eristettä. Muilla eristeillä tarkoitan esimerkiksi uretaanivaahtoa tai vaikkapa routaeristemattoa. Leikkasin kaikki isojen pintojen levyt määrämittaan valmiiksi ja tämän jälkeen aloitin liimaushomman. Isommat levyt pitää myös tukea, jotta ne ehtivät kuivua ja tarttua kiinni, joten käytin tähän säädettävää pyykkitelinettä, sellaista jonka voi kiristää kahden seinän väliin. Se toimi hyvin tähän hommaan. Kattoon asennukseen ostin kyllä ihan sellaisen oikean kattoasennustuen, jossa mittahaarukka on 160 – 290 cm.

Kun levyt on mitattu ja leikattu, on helppoa aloittaa niiden asennus. Suutin ruuvataan pulloon ja ilmanottoruuvista säädetään riittävä ilman saanti, jotta vaahtoa tulee sopivasti. Levitin suhteellisen runsaasti vaahtoa, jotta levyt varmasti tarttuvat hyvin kiinni. MInuutin odotus ja vaahto on tartuntavalmis. Painoin jokaista levyä napakasti paikallaan muutaman minuutin ja ruuvasin tuet isompien levyjen kiinnittyvyyden varmistamiseksi. Tästä liimailusta otin vähän videomatskuakin ja laitan niitä sitten instaan kunhan ne on editoitu. Sain kaikki isommat seinäpinnat kiinnitettyä ja olin kyllä tosi tyytyväinen siihen. Vähän jännittää ovatko levyt seinissä vielä huomennakin (liima kuivuu 24 tuntia), mutta olo on luottavainen.

Seuraavaan kertaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *