Varustelua ja hankintoja

Mä olen viimeisen puoli vuotta tosiaan käyttänyt hirmuisesti aikaa erilaisten ratkaisuiden katseluun ja tutkimiseen, nimittäin lämmitysratkaisuiden, lämminvesiratkaisuiden, aurinkokennoratkaisuiden, jääkaappiratkaisuiden ja monien muiden ratkaisujen kanssa.

Lämmitys on yksi tärkeä asia, koska asummehan täällä Pohjolan perukoilla, jossa enin aika vuodesta on joko kylmää tai hiton kylmää. Lämmitys on siis yksi erittäin oleellinen asia. Eristäminen on supertärkeää, jotta kylmä ilma ja kesällä lämmin ilma pysyy oikealla puolella autoa. Eristämisessä pitää olla tarkka, koska kosteussulku pitää varmistaa ja se, että lämmitettäessä autoa lämmin ilma ei karkaa harakoille.

Mikä lämmitysmuoto valita? Tätä olen pohtinut ja vatvonut. Onko se diesellämmitin, kaasulämmitin vai joku muu? Kaasulämmitin ei ollut varsinaisesti vaihtoehto, koska se ei vaan tuntunut hyvälle. Sähkölämmitin taas veisi aivan liian paljon sähköä, olettaen ettei aina ole mahdollista olla piuhan päässä kiinni . Tarkoitushan on työnkin puolesta kurvailla sellaisissa paikoissa keikoilla, joissa ei kerta kaikkiaan ole sähköä saatavilla. Niinpä diesellämmitin on se oikea vaihtoehto (vaikkakin näillä polttoaineen hinnoilla alkaa mietityttää sekin). Olen katsellut niitä niin sanottuja kiinan lämmittimiä, mutta niissä on omat riskinsä. Syytä olisi tietysti olla sellainen laite, jonka voi huoltaa ja tarvittaessa myös korjata eli varaosien saatavuus olisi mahdollismman hyvä. Niinpä päädyin valinnassani Planar 2 D lämpöpuhaltimeen. Se siis käyttää polttoainetta ilman lämmittämiseen ja se kuuma ilma puhalletaan takatilaan. Pakokaasut taas ohjataan lattian läpi äänenvaimentimen kautta ulos, kätevää eikö vain? Saatoin kuitenkin innoissani ennakkoon ostaa yhden lämmittimen, jonka siis myyn pois Planarin tieltä, koska sisustusratkaisut meni uusiksi.

Nyt kun lämmitysasia on hoidossa, voi keskittyä lämpimän veden tuottamiseen. Vertailin erilaisia vedenlämmittimiä ja lämminvesivaraajia. NIitäkin on saatavilla sähkökäyttöisinä ja kaasukäyttöisinä. Sitten piti miettiä montako litraa sitä vettä oikeasti tarvitsee? Jos alle 20 litralla pesee itsensä, se riittänee myös astioiden tiskaamiseen. Sitten on syytä miettiä veden saatavuutta maailmalla. Se ei ole aina niin itsestään selvyys ja vedestä joutuu monessa maassa maksamaan. Erillinen hiukan isompi säiliö on siis tarpeen. Olen katsellut muotoiltujakin säiliöitä ja kiinnostaisi hankkia rengaskotelon päälle muotoiltu malli. Niissä tosin toimitusajat on 7-8 viikkoa – en siis ole ainoa rakentelija, otaksun. No pähkäilin tätä lämminvesiasiaa ja tiedustelin siitä muilta pakun rakentelijoilta saadakseni vinkkejä. Sainkin hyviä neuvoja ja kokemuksia jaettiin auliisti. Yksi pisti silmääni eristyisesti käytännön läheisyytensä sekä kokonsa vuoksi. Bobil vans veden lämmitystekniikka oli kiinnostava ja katsottuani esittelyvideon youtubessa, olin hyvin pitkälti myyty. Nerokas keksintö, tuo mun on saatava. https://www.youtube.com/watch?v=SWbIvlFH1SU&t=1s&ab_channel=DavidMcLuckie

Tässä Bobilissa lämmitetään 12-18 litraa vettä alle vartissa pesulämpötilaan käyttämällä hyödyksi lämpöpuhaltimen lämpöä. Pakettiin saa tilattua vesisäiliön sekä haaroituksen, jolla voi ohjata lämpimän ilman joko sisätiloihin tai ulos kesäaikaan. Haaroitus on myös mekaanisesti ohjattavissa vaijerisäätimellä. Koitin tietysti tilata tuon asennussarjan, mutta arvatenkin juuri se sopiva koko oli loppu. Tuote tilataan Englannista, joten hinnan päälle tulee tullimaksu sekä arvonlisävero. Jännä nähdä sitten miten sen hoitaminen käytännössä onnistuu. Palaamme siihen kunhan saan sähköpostilla viestin, että tuotetta on tullut lisää.

Seuraavassa postauksessa pureudutaan jääkaappeihin ja aurinkokennoihin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.