Sähkölaitteita

Viime aikoina on tuntunut siltä, että olen oppinut rutkasti uusia juttuja. Ja tarkemmin siis siitä varustelusta, mitä pakussa pitää olla. Tai oikeastaan mitä siellä on oltava, jotta voi mukavasti majoittua ympäri vuoden pakuun, tehdä siellä töitä läppärillä, nukkua mukavasti lämpimässä, valmistaa ruokaa, säilyttää ruokaa viileässä, käydä pesulla ja vessassa, kuljettaa mukana tarvittavaa määrää kausivaatteita, työn vaatimia retkeilyvälineitä ja muuta siihen liittyvää tarviketta (kuten vaikkapa kajakkia :D) ja vielä nauttia siitä.

Olen nähnyt paljon minimaalisia ratkaisuja, joissa pakun takakontissa on vain tilapäisvuode, ruoka kokataan Tangialla ja valaistuskin saatetaan hoitaa patterilampulla. Ja toisaalta olen nähnyt upeita kodinomaisia ratkaisuja, joissa viihtyisyys on maksimoitu ja varustelutaso vastaa mukavaa mökkiä tai pientä asuntoa. Itselläni tämä jälkimmäinen vaihtoehto on se oma valintani ja sen mukaan olen siis myös suunnitellut pakuuni kaikenlaista laitteistoa.

Lataussäädin Victron Energy SmartSolar change controller MPPT 100/30 hoitelemaan aurinkopaneeleilta akuille tulevaa virtaa (250 €).

Victron Energy multi 24/800/16 laturi ja säädin, joka lataa hupiakut kun karavan-pistoke on kiinni ja muuntaa 24 V akkuvirran 230 V virraksi (580 €).

Veden lämmitysjärjestelmää olen miettinyt myös pääni puhki ja vertaillut lämminvesijärjestelmiä, kuten jo aiemmassa kirjoituksessa pähkäilin. No nyt tuli sähköpostiin ilmoitus, että Bobilvansille on tullut lisää tavaraa ja pääsin tilaamaan sen lämmitysjärjestelmän Bumber Bobil Heaterin. Se tulee Englannista, joten mielenkiinnolla odotan miten paljon tullia ja veroja siihen ostohinnan ja rahtikulun (339 €) päälle oikeen tulee. Tietenkään vesi ei lennä itsestään hanaan eli sekoittajaan (jota en vielä ole edes katsonut) joten siihen piti tilata pumppu (99 € ja ehkä toinenkin, jos laitan kaksi säiliötä, toisen lämpimälle vedelle ja toisen kylmälle).

Koska diesellämmitin käyttää polttoainetta (ja jos vielä päädyn kaasuhellaan=, on pakko olla häkävaroitin (23,90 €). Turvallisuus on tärkeintä, se on mun motto!

Taakse tarvitsee luku- ja työvaloja, joten pari kappaletta ledvalaisimia (31,98 €) taipuvalla varrella on oltava kattovalojen (29,90 €) lisäksi.

Tässä hiukan esimakua kun alkaa miettiä sitä pakun rakennusta. Ihan hurja määrä kaikenlaista laitetta tarvitaan. Näissä voi tietysti valita eri hintaluokan laitteita, mutta itse päätin satsata laatuun, jottei tarvitsisi olla koko ajan korjaamassa ja tai ostamassa uutta. Useamman satasen voi säästää tilaamalla halvempia laitteita, odottamalla tarjouksia, ostamalla ehkä käytettynä tai tinkimällä omasta mukavuudesta. Mutta nämä on niitä jokaisen omia valintoja. Mulle paku tulee olemaan kuin koti suurimman osan aikaa, koska sillä liikun pitkin keikoilla ja se takaa mulle ja mun koiralle silloin mukavat ja turvalliset oltavat.

Kuullaan taas!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *