Lattia ja sähköjä

No vaihteeksi jälleen lattiaa….eli lattian eristykset on tehty ja lattian vanerilevy on paikallaan, JEEE (pieni tuuletus)! Lattian kunniaksi päätin siirtää lattiamateriaalin valintaa vielä hetken ja seuraavaksi sähköistyksen kimppuun.

Vuoden alusta saakka olen piirrellyt erinäisiä pohjapiirroksia siitä, mihin mikäkin asettuisi tässä hurjassa 4,5 metriä pitkässä ja alle 2 metriä leveässä asuintilassa. Voin sanoa, että vaihtoehtoja ei ole ihan hirveästi ja tilaa on vähän. Luonnollisesti vuode sijoittuisi taakse, koska se on loogisinta. Tilan käytön maksimoimiseksi päätin, että rakennan vuoteesta seinälle nousevan ns murphy bed- mallisen. Siinä siis rakennetaan saranoidulla mekanismilla seinälle nouseva punkka, jossa on patja ja kaikki petivaatteet Ruotsinlaivalta tutulla systeemillä kiinnitettynä. Tällöin mulle jää seinälle nousevan vuoteen vastapäätä tila istuimelle eli sohvalle ja siihen tulevalle irrotettavalle/taittuvalle pöydälle. Saan siihen työtilan, oleskelutilan sekä ruokailutilan ja sohvalaatikon sisään säilytystilaa. Näin yhdellä Youtube-videolla tälläisen ratkaisun ja se miellytti mua heti. Teippailin lattiaan maalarinteipillä viitettä antavaa viivaa kaapistoista.

Valaistus, pistokkeiden paikat, sähkölaitteet, akut ja muut piti päättää. Mihin tulee mikäkin ja minkä verran tarvitaa sähköjä. Kaverini kotona tehtiin sähkötöitä ja hommat hoiti todella mallikkaasti Amatek Oy:n Arttu. Pikainen pirautus hänelle ja hän olikin katsellut jonkun verran näitä pakuprojekteja youtubesta ja lupasi ottaa homman hoitaakseen! Ensin käytettiin puoli päivää laitteiden ja sähköjen sijaintien suunnitteluun ja tarvekartoitukseen. Sitten pääsinkin tilaamaan aiemmin mainittuja tuotteita, kuten aurinkopaneelia ja erilaisia säätimiä yms. Sitten olikin vuorossa sähköputkien veto auton rakenteisiin. Halusin siis johdot putkiin, jotteivät ne hankaudu rikki auton liikkeestä ja tärinästä. Putken on nyt vedetty ja eristys jatkuu.

Kuskin penkin taakse tulee suihku/wc ja sen jälkeen kaappeja. Toiselle puolelle taas tulee keittiötila. Kaikkialle mihin vain voi, laitetaan yläkaapit. Kuskin puolen kaapistosta nipistetään lattiatasosta yksi kaappitila akuille ja sähkölaitteille sekä sulakerasia ja muut sähköihin liittyvät. Keittiön kaappiin altaan alle tulee lämminvesisäiliö ja sen viereen alas diesellämmitin. Näin lämmitin hoitelee myös veden lämmityksen Bobilin avulla samalla. Nyt odottelen innolla Bobilvansin vedenlämmitysjärjestelmän saapumista Englannista.

Vesi ja suihku on olleet mulle aikamoinen päänvaiva, koska en halunnut vetää mitään vesiputkia lattian alle. Suihku ja keittiön vesipiste sijoittuvat siis eri puolille autoa ja se mun piti ratkaista jotenkin. Päädyin sitten sellaiseen ratkaisuun, että laitan keittiöön sellaisen hanan, jossa on bidee-suihku. Suihkuletkusta tulee ehkä 5 metriä pitkä ja vedän sen katon kautta kiinnikkeellä aina käytön ajaksi suihkukoppiin. Näin hoituu pesu ilman, että vetäisin letkua rakenteisiin. Olen hiukan epäileväinen täällä pohjoisissa olosuhteissa siitä, että pysyykö vesiputket sulana kylminäkin vuodenaikoina eristetyissä rakenteissa ja mikä katastrofi olisi vesiputkivuoto lattian alla! Vielä selvitän olisko jotain näppärää rullakelaa, johon tän letkun sais rullautumaan automaattisesti sinne kaappiin sisälle.

Tää ei ole todellakaan helppoa, sen voin kertoa. Kipaisinpa sitten muiden ostosten ohessa K-raudassa katselemassa hanoja eli sekoittajia. Muutama on ollut mielessä ja monissa pakuissa varsin näppärän näköinen hana, jossa suuttimesta tulee puolisen metriä letkua ja sen päässä itse suutin, omalla näppärällä katkaisijallakin. Aattelin, että kivan käytännöllinen systeemi, tuollaisen haluaisin omaani. Ajattelin vielä sitä, että olispa näppärä kun niitä saa vielä astianpesukoneliitännälläkin. Siihen voi näppärästi kytkeä veden ja avot. Mutta eihän se nyt niin helppoa ollutkaan. Bidee-hanat on ihan erikseen ja ne on kylppärimalleja. Niitä ei ole kovin montaa vaihtoehtoa ja usein ne on lyhyellä tylsällä perus-oras-putkella. Myyjä ehdotti sellaista ratkaisua, että ostaa lyhyellä suuttimella olevan hanan ja tilaa siihen sitten sen pidemmän osan varaosana ja vaihtaa sen, on kuulemma helppo vaihtaa. Plääh! Tähän pureudun vielä jatkossa.

Nyt jatkuu eristys, joka tuntuu olevan jäätävä duuni eikä lopu koskaan, mutta se ei ole totta. Lattia on valmis, eristetty ja alumiiniteipattu. Seinät on melkein valmiit, vielä vähän purseiden poistoa ja loput alumiiniteipit paikalleen. Sähköputkien parempi kiinnitys ja sitten seinä- ja kattokoolaukset ja levytystä. Katosta puuttuu vielä sauna-satulevyt, joita on tarkoitus nyt tehdä. Hyvin tehty eristys maksaa vaivan, koska toivon mukaan en sitten palele enkä ehkä myöskään niin hikoile kun homma on tehty huolella.

Nyt hommiin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.